1800’lü yılların başında Kırkağaç’ta kılıç ailesinin baba tarafından kurulan Medine-i Münevvere Vakfı öncelikle halktan büyük bir lütuf görerek, onların ev-dükkan-arazi gibi gayrimenkul bağışlarına mazhar olmuştur.
En önemli fonksiyonu ise Suudi Arabistan kökenli gençleri Hac kervanı ile getirip, Kırkağaç’ta bu fakir çocukları medreselerde okutup (bir rivayete göre Kırkağaç’ta 100’den fazla medrese vardır.) Giydirip, doyurup onları bir dahaki Hac zamanında kervanla geri götürürlermiş. Bu rutin 100 yılı aşkın bir süre kervanla 1900’ün başlarında kâh vapur kâh tren ile devam etmiştir.
Kervanın getirdiği bu çocuklar okutulup, bakıldıktan sonra kervanın dönüşünde Manisa/Kırkağaçlılar’ın şimdiki Kayadibi ve Bakır Mahalleleri arasında toplanıp hemen hemen herkes bunlara karınca kararınca zekâtlarını-fitrelerini-sadakai cariyelerini giyim eşyaları ile yolluk yiyeceklerini verirlerdi. Bu âdet yıllarca coşkulu bir törene vesile olmuş, kervan dualarla uğurlanıp, dualarla karşılanmıştır.
Maalesef bu ritüel 1940’lar da sönmüş ve kaybolmuştur.
1998 yılında Kılıç Ailesi’nin elinde bulunan tüm belge-evrak ve resmiyeti olmayan formlar-kitaplar Suudi Arabistan’ın Medine-i Münevver Şehri’nde kurulu aynı isimle kurulan vakfa tarafımızdan teslim edilmişlerdir. Tüm bu bilgilerin asılları Mekke’de Kâbe-i Muazzama’da bulunan emanet odasında görülmektedir.
Vakıf öncelikle fakirlere ev yapmak-tamir etmek ve onlara sanatları ile yatırım yaptırarak faydalı olmuştur.
Süleyman Hulusi Efendi ve efradı hizmetlerini Mekke ve Medine’de de vakıflar kurarak devam ettirmişler ve engin hizmetlerinden dolayı II.Abdülhamid Han tarafından Berat-ı Şerif ile onurlandırılmışlardır.
Birini kapatıp emaneti teslim ettikten sonra yine bir değerli vakfı kurmak Ahmet Kılıç ve kıymetli arkadaşlarına nasip oldu.
Kuruluşumuzdan beri üzerinde önemle durduğumuz konu ise talebeler değildir. İnsanların yaşlılıklarında düştükleri noktadan hareketle onların son zamanlarına eğilmek ve etüt etmek olmuştur. Bu vesile ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirebilmek için hafıza ve zekalarımızı çalıştırarak, yeni bir sistem bulma azminde olduk. Bununla herşeyi ile modern 1 ve 2 kişilik loftlar inşa edip, kişilerin en acil ihtiyaç ve tıbbi konforunu sağlamak amacı ile bir Yaşlı Bakım Oteli kurmak üzere yola çıktık.
Halihazırda kadastral çalışmalarımız devam etmektedir, bilahare mimari çalışmalarımız başlayacaktır.
İsteğimiz olmayanı ama kendisinde herşeyi barındıran bir entegre Medical-Termal Yaşam Alanı kurmak için çalışıyoruz.
Kılınçzade Vakfı